Vijesti

Poziv na akciju solidarnosti – uputimo se na granice sa Slovenijom

12115573_1688900414679989_5093381162935981459_nVjerujemo da gledate prizore masovnog pristizanja izbjeglica na granice sa Slovenijom, ne samo na redovne granične prijelaze nego i na zelene granice. Potrebna je pomoć izbjeglicama dok čekaju ulazak u Sloveniju. S obzirom na to da nije uvijek poznato gdje ih se ostavlja, pozivamo građane-volontere da se angažiraju i vlastitim automobilima krenu voziti uzduž granice i pomognu tamo gdje je potrebno. Toplu odjeću možete pokupiti u MAZu (Hatzova 16 – iza 16.00 sati). Pozivamo vas i da nosite vodu i hranu koliko možete. 
 
Inicijative Dobrodošli radi na uspostavi koordinacije rada i podrške na graničnim prijelazima ovih dana, ne samo u Hrvatskoj nego i u koordinaciji sa slovenskim aktivistima. 
Nova grupa volontera od jučer je u kampu Opatovac i okolnim graničnim prijelazima. Jutros u 9.00 sati na koordinacijskom sastanku svih organizacija angažiranih u kampu, izvješteno je kako su u posljednja 24 sata u kamp ušlo 6.028 izbjeglica, a iz njega izašlo 6.049. Tijekom noći su otišla 3 vlaka, a oko 3.000 osoba provelo je noć u kampu i oko 7.00 ujutro otišlo autobusima. Kamp se cijelo vrijeme puni i nakon par sati organizira tranzit. U Tovarniku na kolodvoru organizirana je distribucija hrane za one izbjeglice koje policija ne zadržava u kampu nego ih odmah nakon registracije usmjerava na vlak.
 
I dalje dolaze ljudi koji su pothlađeni, prehlađeni i sa crijevnim virozama zbog navodne distribucije hrane u Srbiji kojoj je istekao rok trajanja. Medicinska pomoć pruža se u kampu. Zalihe vode i hrane su za sada dostatne, međutim i dalje nedostaje deka. DONACIJE DEKA SU DOBRODOŠLE
 
Opetovano se upozorava na važnost očuvanja jedinstva obitelji. Broj razdvojenih obitelji raste. Zabilježeni su i nestanci članova obitelji! Osim toga, apelira se da se ranjive skupine upućuje u grijane šatore i da im se da odgovarajuća pomoć s obzirom da se ta praksa napušta.
 
U kampu nedostaje prevoditelja. Ovim putem Incijativa poziva sve koji govore arapski i farsi da se pridruže na terenu u volonterskim timovima.

 

hr Croatian
X