Zašto je važno

Apel vladama u regiji: Pojačajte glas za solidarnu i otvorenu Europu

11219390_911423405618963_8491312593200552458_nInicijativa „Dobrodošli!“ koja okuplja više do 60 udruga, zajedno sa slovenskim i mađarskim aktivistima uputila je pismo Vladi RH i Vladi Slovenije uoči hitnog sastanka lidera europskih država u nedjelju, 25. listopada. Organizacije civilnog društva na konferenciji za medije održanoj danas (24. listopada) istaknule kako je ovaj sastanak ključan za sprječavanje ljudskih tragedija koje eskaliraju uslijed političkih razmirica i izostanka koordinacije među susjednim državama na tzv. Balkanskoj ruti. 

Kao što su i sami volonteri, koji danonoćno dijele vodu, hranu, deke, kabanice, a ponajviše informacije i ohrabrenje izbjeglicama na nizu graničnih i prihvatnih točaka, uspjeli smoći snage, upravo to sada traže i od samih šefova vlada – da pronađu snagu i odlučnost za jasan politički dogovor oko zajedničkog režima prihvata i zaštite izbjeglica, bez “igri skrivača” s informacijama, registracijom i otvaranjem i zatvaranjem granica. Njihov odgovor u nedjelju je presudan u narednim zimskim mjesecima gdje svako višesatno čekanje iscrpljenih ljudi u blatu i snijegu, a ponajviše djece, može rezultirati dodatnim smrtnim slučajevima na europskom tlu, umjesto spasom od rata.

Stoga, Inicijativa „Dobrodošli!“ predlaže precizni dogovor mjesečnih režima prijevoza, prihvata i zaštite izbjeglica kroz cijeli rutu, od Grčke do Njemačke s definiranim međudržavnim obavezama razmjene informacija oko prihvata i registracije te suradnje svih službi na terenu, uz obavezu osiguranja javnog prijevoza i sprječavanja krijumčarenja ljudima te drugih oblika organiziranog kriminala.

Dodatno, nužno je aktivirati mjeru privremene zaštite u skladu s Direktivom EU 55/2001 radi što bržeg osiguranja izbjegličkog statusa sve dok traju ratni sukobi. Ova mjera i uvedena je u europsko zakonodavstvo na temelju iskustva s izbjegličkom krizom u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih, no dosad nije aktivirana, iako ju je po prvi puta ovog tjedna kao nužnu istakao Kongres EPP-a u svojoj hitnoj rezoluciji o izbjegličkoj krizi.

Militarizacija, kao reakcija na goloruke ljude koji traže utočište, nije samo suprotna europskim vrijednostima, temeljnim osnivačkim ugovorima EU i međunarodnom humanitarnom pravu, već je i neadekvatan i iluzoran odgovor na aktualnu krizu u EU.

 

FOTO: Centar za zaštitu i pomoć tražiteljima azila

hr Croatian
X