Zašto je važno

Apel Inicijative Dobrodošli: Zatvaranje granica ne smije postati praksa

tovarnikInicijativa „Dobrodošli!“ najoštrije osuđuje zatvaranje mađarske granice za izbjeglice. Zatvaranje granice i postavljanje dodatnih prepreka pred ljude koji su prisiljeni napustiti svoje domove doprinosi eskalaciji humanitarne krize. Izostankom reakcije čelnika EU, kojom bi se spriječio ovakav potez, uspostavlja se praksa kojom se zatvaranje pojedinačnih granica predstavlja kao rješenje. Time se dovodi do domino efekta što u konačnici znači sve teži i riskantniji pristup sigurnim prostorima za izbjeglice i povećanje broja izbjegličkih žrtava.

Odgovor na patnju i teške uvjete u kojima se nalazi veliki broj ljudi leži samo u sigurnom i zaštićenom prolazu te primjeni uniformiranog statusa azila diljem EU. Ovaj prolaz de facto trenutno postoji i pokazao se kao najsigurnije rješenje. Uz unapređenja postojećih uvjeta, Inicijativa poziva Vladu RH da i dalje osigurava siguran prolaz kroz Hrvatsku te apelira i na slovensku vladu da zajedno s Austrijom pruži koridor osobama koji bježe od rata i nesigurnosti.

Budući da u svim državama na izbjegličkom putu svjedočimo velikom iskazu građanske solidarnosti, Inicijativa poziva čelnike tih država da se ugledaju na takve akcije, a ne da humanitarnu krizu koriste za političku trgovinu. Potrebno je poduzeti mjere za dostojanstven tretman svih osoba, kao i za prihvat i integraciju izbjeglica. Inicijativa podsjeća da je jedini način za sprečavanje daljnje eskalacije humanitarne krize uspostavljanje međunarodnog sigurnosnog koridora (morskog, kopnenog i zračnog) i oštro osuđuje donošenje odluke o formiranju kampova na rubovima Europe, odnosno u Turskoj gdje se ljude zadržava  bez njihova pristanka.

hr Croatian
X