Vijesti

Izvještaj s terena volontera Inicijative Dobrodošli: Radi se na uspostavi WI-FI punkta

20151002 OpatovacU posljednja 24 sata u Republiku Hrvatsku je ušlo 5079, a izašlo 5051 osoba, dok je do danas u 9 sati u RH ušlo ukupno 172 981 osoba.
Od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku je ušlo 1826 migranta, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi otprilike 1000 osoba.
Noć je protekla uglavnom mirno, ljudi su u Opatovac ulazili u manjim grupama, te izlazili u roku od svega nekoliko sati. Nekoliko autobusa išlo je prema Baranjskom Petrovom Selu, a jedan je vlak noćas otišao u Mađarsku. Od 6 sati ujutro autobusi kontinuirano odvoze ljude.
Volonteri su noćas najviše radili na dijeljenju toplih deka, sortiranju pristiglih donacija odjeće te zbrinjavanju ranjivih skupina. U Opatovcu djeluje nedovoljan broj prevoditelja koji pomažu pri komunikaciji između izbjeglica i volontera te policije.
U kampu se radi na uspostavi Wi-Fi punkta i mjesta za punjenje mobitela, dok su radovi na obnovi dijela kampa (žutog i crvenog sektora) stali zbog lošeg vremena i nedostatka materijala.
Iako su sve aktivnosti podrške izbjeglicama na terenu izrazito važne, jasno je kako se ova situacija neće dugoročno riješiti samo na tom planu. Stoga, inicijativa “dobrodošli” i dalje stoji pri sljedećim zahtjevima:
  • ne želimo hot spotove – želimo otvorene granice,
  • tražimo humanitarno preseljenje ugroženih iz ratnih sredina,
  • potrebno je uspostaviti međunarodni sigurnosni koridor – morski, kopneni i zračni – za slobodno kretanje izbjeglica do željenih destinacije, te
  • zahtijevamo proglašenje međunarodne humanitarne krize i adekvatan odgovor međunarodnih institucija na nastalu situaciju.
Ovih dana volonteri inicijative “Dobrodošli” sudjeluju na OX15: Action days for Another Europe in Brussels and Namur, gdje će se imati priliku povezati s drugim europskim aktivistima koji se kao i mi zalažu za humaniji pristup ovoj situaciji.
hr Croatian
X