Vijesti

Noć i dan u Opatovcu

17735d2b742c280e59a61127fd04bae6ee04ab8dc169a790480c9b78097d6de3Od jučer navečer do danas u kamp Opatovac je ušlo 5305, a izašlo 7826 osoba. Tijekom noći je ulazilo oko 200 osoba po satu. 
 
Noć je bila dosta mirna, dva sektora (crveni i žuti) su se totalno ispraznili, no ostalo je jako puno smeća koje se danas tijekom dana čistilo. Tijekom dana krenula je sanacija ta dva sektora, posipao se šljunak, postavljale palete te elektificiralo kontejnere. Postavljala se rasvjeta u sektore te su uređivani novi kontejneri. 
 
Tijekom dana dosta brz protok ljudi, koji se zadržavaju kratko. Volonteri i policija su pojačali rad na izdvajanju ranjivih skupina nakon registracije i smještaju ih u posebne šatore.
 
Noći su postale jako hladne, noćas se očekuje temperatura od 2 do 4 stupnja Celzijusa, tako da se osim deka dijele i termoizolacije.
 
Dan su obilježile dvije vijesti, katastrofalni uvjeti u Preševu gdje su poplave i hladnoća učinile situaciju za izbjeglice dramatičnom. Druga vijest je da je MUP u Slavonskom Brodu počeo pripremati zimski tranzitni centar kako bi prolazak kroz Hrvatsku u zimskim mjesecima bio humaniji. Radi se o bivšem skladištu INA-e gdje postoji kompletna infrastruktura, čvrsti objekti i dva kolosjeka, navode u MUP-u. Prihvatni centar Opatovac će raditi sve dok se ne uredi tranzitni centar u Slavonskom Brodu.
hr Croatian
X