Vijesti

Inicijativa Dobrodošli solidarno s turskim aktivistima: Dosta je bilo „nojevske“ politike i zabijanja glave u pijesak

4096Inicijativa „Dobrodošli!“ izražava sućut i podršku obiteljima i prijateljima poginulih mirovnih aktivista i građana koji su nastradali jučer tokom mirovnog protesta u Ankari te podržava njihovu daljnju borbu za prava Kurda, a protiv represije i oružanih sukoba. Inicijativa se pridružuje njihovim zahtjevima i šalje poruku solidarnosti aktivistima u Turskoj u nadi da će nastaviti hrabru borbu za pravednije društvene odnose kako u Turskoj, tako i u cijeloj regiji.

Aktivisti, sindikati, kao i komora inženjera i arhitekata koji su prosvjedovali u Ankari vode dugogodišnju zajedničku borbu protiv neoliberalnih promjena koje uvodi vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) uz kršenje ljudskih prava i smanjivanje radnih i ostalih prava. Napadom na one koji ničime nisu doprinijeli ratu i dubokim nepravdama i podjelama, već se upravo zalažu za suprotno, pokazuje se perfidnost i neshvatljivost današnjih sukoba čime se opcija opiranja bezumnom nasilju i ratu opet pokazuje kao jedina racionalna opcija.

Inicijativa podsjeća da su mirovni aktivisti diljem svijeta u zajedničkom manifestu protiv američke okupacije Iraka i započinjanja rata u Iraku upozoravali kako će uspostava principa „preventivnih ratova“ i ostalih „Busharija“ otvoriti Pandorinu kutiju što je vodilo potpunoj destabilizaciji Bliskog istoka i sjeverne Afrike, eskalaciji nasilja, osnaživanju i diverzifikaciji terorizma, rastu novih i opasnijih terorističkih skupina, te posljedično jednoj od najvećih izbjegličkih kriza kojoj upravo svjedočimo.

Današnji prizori posljedica su dugogodišnje politike ignoriranja problema na diplomatsko geopolitičkoj i ekonomskoj sferi, odnosno posljedica rješavanja kriza nasiljem i ratom kao generatorom novog nasilja, često gore vrste nego ono kojemu smo inicijalno svjedočili. Preživjeli danas kucaju na vrata Europe ne bi li dobili osnovnu zaštitu od nasilja i priliku za život, a odgovor koji im pružaju institucije EU je odgovor Tvrđave Europe. Umjesto vođenja „nojevske politike“ zabijanja glave u pijesak i čekanja da prođe, od EU predstavnici Inicijative „Dobrodošli!“ zahtijevaju da zauzme jasan i oštar stav prema načinu na koji se izvode vojne intervencije u Siriji, da otvoreno osude i Tursku zbog kontinuiranih napada na kurdsko stanovništvo u Siriji, da EU pokrene proces proglašavanja međunarodne humanitarne krize i stavljanja vojne intervencije u Siriji isključivo pod okrilje UN-a, te da osigura zaštitu stanovništva u Siriji i zbrinjavanje izbjeglih u zemljama EU.

Mirovni aktivisti u Turskoj i diljem svijeta neće se dati zaplašiti te će nastaviti upozoravati svjetske vođe na posljedice nasilja i rata koje produciraju. Inicijativa „Dobrodošli!“ ističe kako je vrijeme da oni koji su u poziciji moći donesu jednu dobru odluku – odluku koja će spasiti milijune života i osigurati mir, umjesto perpetuiranja ratnog stanja na Bliskom istoku.

 

FOTO: Prosvjedi u Turskoj nakon napada na mirovne aktiviste u Ankari (IZVOR: EPA/FLICKR)

hr Croatian
X