Vijesti

Otvoreno pismo Inicijative “Dobrodošli” Predsjednici RH povodom posjeta predsjedniku mađarske Vlade Viktoru Orbanu

large_GOPR9990-ps-mPoštovana Predsjednice Kolinda Grabar Kitarović,

uoči Vašeg službenog posjeta Republici Mađarskoj tijekom kojega će Vaš domaćin biti predsjednik mađarske Vlade gospodin Viktor Orban, inicijativa „Dobrodošli“, koja okuplja veliki broj udruga i volontera koji svakodnevno rade sa izbjeglicama koje prolaze kroz Hrvatsku, ovim putem Vas poziva da u razgovoru sa premijerom Orbanom istaknete Vašu zabrinutost zbog politika premijera Orbana koje su usmjerene protiv ljudskih prava izbjeglica, ali i građana Mađarske. Osobito je važno razgovor s premijerom Orbanom usmjeriti k tome da se podignuta žica na granici s Hrvatskom i Srbijom što prije ukloni te da vlada gospodina Orbana prestane s represivnim mjerama.

Građani Hrvatske su svojim primjerom jasno pokazali koliko je važno solidarizirati se s ljudima koji bježe pred ratovima i dubinskim društvenim nepravdama. Danas možemo biti ponosni na činjenicu da Hrvatska ne gradi žice, da naša policija pomaže, a ne tuče izbjeglice, da se ne zastrašuje domaću javnost i izbjeglice vojskom te da su se brojni građani samoinicijativno organizirali i pritekli u pomoć izbjeglicama – upravo poučeni vlastitim iskustvom rata, progona i dubokih ekonomskih nejednakosti koje su brojne naše sugrađane natjerali na odlazak iz zemlje. Time je Hrvatska dobila dodatni legitimitet da se sa svojim partnerima u Europskoj uniji jasnije zalaže za humaniji pristup izbjeglicama, u potpunosti poštivajući međunarodne standarde zaštite ljudskih prava.

Nažalost, politika premijera Orbana ide u dijametralno suprotnom smjeru te Vas stoga Inicijativa „Dobrodošli“ poziva da svojim autoritetom i u ime brojnih građana Hrvatske koji se protive žicama, izolacijama i militarizaciji humanitarne krize, u sklopu Vaših mogućnosti pokušate uvjeriti gospodina Orbana da odustane od svoje represivne politike i represivnih mjera prema izbjeglicama koje je uvela u svoje zakonodavstvo. U interesu je Hrvatske, ali i čitave EU da se žica sa hrvatsko – mađarske (kao i sa mađarsko – srpske)  granice ukloni u što kraćem roku.

Inicijativa predlaže da, kao dio službene vanjske politike RH, posjet premijeru Orbanu usmjerite na razgovor o daljnjim mogućnostima osiguranja sigurnih kopnenih i zračnih prolaza kojima bi izbjeglice mogle putovati, o osiguravanju izbjeglicama statusa privremene zaštite na teritoriju čitave EU i konačno o inicijativi da se oružani sukobi u Iraku, Afganistanu i Siriji napokon krenu rješavati kroz razgovore u Ujedinjenim narodima koji će rezultirati konkretnim akcijama usmjerenim na okončanje oružanih sukoba.

Na Vama, Predsjednice RH, leži velika odgovornost da na sastanku sa premijerom Orbanom ne prešućujete probleme koje politika gospodina Orbana proizvodi izbjeglicama i čitavoj Europskoj uniji, već da o istima otvoreno i konstruktivno razgovarate kako bi se stalo na kraj takvoj politici.

Inicijativa “Dobrodošli”

hr Croatian
X