Vijesti

Tjedni osvrt volontera Inicijative “Dobrodošli”: Nakon 20 dana volontiranja vrijeme je za solidarne političke odluke

5c554de4e0c0deb0d605f226b978711a9552f6a8f0fbc4fcfb231f2a5d245305Volonteri Inicijative „Dobrodošli“ zajedno s volonterima drugih organizacija (Volonterski centar Osijek, Mirovna grupa mladih Dunav, Društvo za psihološku pomoć, Isusovačka služba za izbjeglice, Hrvatski Crveni križ) i dalje pružaju podršku izbjeglicama koje pristižu na istočnu granicu Hrvatske sa Srbijom, najviše na granične prijelaze Bapska i Tovarnik. Tijekom tjedna volonteri raspoređeni u privremenom prihvatnom kampu u Opatovcu, Tovarniku i Bapskoj radili su na distribuciji hrane i odjeće, pomagali Doktorima bez granica, informirali izbjeglice o njihovim pravima u sustavu azila i očekivanjima od drugih zemalja članica EU u njihovom daljnjem putovanju te prema potrebi i mogućnostima pružali psihološku pomoć.

Ostvarena je korektna suradnja s predstavnicima civilne zaštite, vojske i policije koja osigurava logističke uvjete u kampu i pomaže u prijenosu hrane i odjeće, kao i s prevoditeljima koji su angažirani u prijenosu informacija izbjeglicama. Još se uvijek radi na poboljšanju sustava informiranja što se pokazalo ključnim za  izbjegavanje napetih situacija. Stoga je izrađeno i nekoliko vrsta letaka koji su dostupni ovdje, a koji se dijele izbjeglicama.

U kampu u Opatovcu nužna je priprema za zimske i kišne uvjete te stoga volonteri apeliraju na tvrtke i pojedince koji su u mogućnosti da doniraju palete i vodonepropusne ploče kako izbjeglice ne bi spavale na hladnom i vlažnom tlu.

Inicijativa „Dobrodošli“ podsjeća da je suradnja svih zemalja kroz koju izbjeglice prolaze nužna, u skladu s načelima solidarnosti i zaštite ljudskih prava. Interesi zapadnoeuropskih zemalja za zatvaranje i osiguranje istočnih granica EU doveli su do zabrinutosti zemalja na (istočnim) vanjskim granicama, pa tako i Hrvatske, za njihovu transformaciju u “tampon zonu”, kao direktnu posljedicu zaustavljanja neželjenih stranaca na njihovom putu na zapad.

Upravo zato Inicijativa od donositelja odluka traži da EU u suradnji sa državama istočnog Mediterana i državama koje se nalaze na Balkanskoj ruti osigura sigurne i zaštićene zračne, kopnene i morske koridore izbjeglicama do destinacija kojima teže kako bi se smanjila kršenja prava izbjeglih osoba, krijumčarenje i smrtni slučajevi. Dodatno, EU mora inicirati pregovore s međunarodnim subjektima radi uspostavljanja sigurnih koridora do svojih granica, kao i aktivirati sve raspoložive mehanizme za proglašenje međunarodne humanitarne krize.

hr Croatian
X