Vijesti

Noću veći priljev ljudi, česti slučajevi razdvajanja obitelji

2c1b2ac17b1a102ea427ed142831ea1faff096016beec538ad6216549548426cTijekom prošle noći je u Hrvatsku ušao veći broj izbjeglica koje su velikom brzinom prevezene na granicu s Mađarskom. Noć je bila burna za volontere na terenu, dok je po danu bilo relativno mirno, a u Opatovcu nije bilo puno ljudi. Distribucija robe u koordinaciji sa Crvenim križem po informacijama volontera Inicijative “Dobrodošli” jučer je tekla dobro.
Nakon mirnog dana, očekuje se povećan broj ulazaka tijekom noći. Po informacijama volontera Inicijative “Dobrodošli” radi se o velikom broju autobusa koji pristižu sa makedonske granice, tj. oko 3000 do 4000 ljudi.
Na srbijanskoj strani granice trenutno se nalazi policija koja usmjerava, dok pristup volonterima nije moguć.  S hrvatske strane granice onemogućen je pristup stranim volonterima na područje graničnog prijelaza Bapska. Radi se o volonterima koji su osiguravali tople obroke. Jedan dio njih premjestio se u Opatovac gdje su digli šator iste namjene.
Zbog brzine premještanja i prijevoza ljudi zabilježeno je više slučajeva izgubljene djece. Često dolazi do razdvajanja obitelji. Pri samim ukrcajima prednost imaju žene s djecom ili obitelji, dok se samce izdvaja. Volonteri pomažu pri slučajevima razdvojenih obitelji

 

hr Croatian
X