Vijesti

Vremenski uvjeti otežavaju stanje na terenu

2c1b2ac17b1a102ea427ed142831ea1faff096016beec538ad6216549548426cTijekom cijele noći stizale su izbjeglice na područje Bapske i Opatovca. Organizirani su autobusi koji su vozili izbjeglice prema granici s Mađarskom.

Volonteri Inicijative “Dobrodošli” koji su danonoćno prisutni na terenu izvještavaju o dobro organiziranim češkim volonterima koji su pripremali čaj i hranu za izbjeglice. Ima više grupa poput švedskih i austrijskih kuhara te Greenpeace-a koji pružaju informacije, hranu, stanice za punjenje mobitela i sl.

Zbog dolaska premijera i ministara, dio kampa je očišćen i organiziran te pripremljen za zimske uvjete. Prijavljeno nam je da su jutros izbjeglice mokri i gladni sjedili u par velikih šatora te da se roba ne distribuira organizirano. Volonteri na terenu pokušavaju u tome pomoći – na jutrošnjem su koordinacijskom sastanku mnoge organizacije izvršile pritisak da se brže distribuira roba koja je u skladištu – pratimo razvoj distribucije.

Iz lokalne policije volonteri Inicijative saznaju da na granici čeka 2.000 ljudi da ih se preveze do kampa Opatovac što se očekuje u narednih sat do dva vremena.

S obzirom da izbjeglice kontinuirano pristižu i s obzirom na to da ne očekujemo da će ovaj val kretanja uskoro stati, Inicijativa “Dobrodošli” podsjeća da se ova krizna situacija ne treba zaustaviti/zadržati u Grčkoj ili Turskoj, već da nužno treba zaustaviti rat u Siriji i drugim žarištima.

hr Croatian
X