Vijesti

UNHCR pozdravlja dogovor o privremenom Prihvatnom centru za tražitelje azila u Kutini

17. veljače 2006.

Predstavništvo Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj pozdravlja dogovor koji je postignut između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i lokalnih vlasti Grada Kutine o uspostavi privremenog Prihvatilišta za tražitelje azila, stoji u priopćenju za javnost UNHCR-a u Hrvatskoj.

U priopćenju se dalje navodi da je dogovor između ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina i predstavnika Grada Kutine na čelu s gradonačelnikom Davorom Žmegačem postignut na sastanku održanom 10. veljače, na kojem je dogovoreno da se uspostavi privremeno Prihvatilište za tražitelje azila, koji bi u Kutini bili smješteni do 31. prosinca 2008. godine. Poslije tog datuma, tražitelji azila smještali bi se u trajno Prihvatilište na području Zagreba, najavilo se iz MUP-a.

“UNHCR pozdravlja zajedničke napore Ministarstva unutarnjih poslova, Grada Zagreba i Hrvatskog Crvenog križa u pronalaženju odgovarajuće lokacije za takav objekt. Uspostava Prihvatilišta za tražitelje azila predviđena je hrvatskim Zakonom o azilu, ali je i međunarodna obveza Republike Hrvatske, kao dio acquis communautaire-a Europske unije. UNHCR pozdravlja nastavak suradnje između MUP-a i Hrvatskog Crvenog križa na području azila, koja se pokazala vrlo uspješnom u upravljanju trenutačnim privremenim Prihvatilištem za tražitelje azila u Šašnoj Gredi, pored Siska, istaknuo je predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj Jean Claude Concolato.”, stoji u priopćenju.
Na kraju, kako se navodi, UNHCR se nada da će MUP osigurati da standardi smještaja tražitelja azila u Prihvatilištu u Kutini budu u skladu s europskim standardima i praksom. UNHCR također očekuje uspješnu suradnju s MUP-om, Hrvatskim Crvenim križem, Hrvatskim pravnim centrom, te stanovništvom i vlastima Grada Kutine u pružanju pomoći tražiteljima azila i azilantima u Republici Hrvatskoj.

hr Croatian
X