• Neizvjesnost, predugo čekanje i odbijenice svakodnevica su tražitelja azila s kojom se često teško nositi

  porinDobivanje međunarodne zaštite u Hrvatskoj težak je i dugotrajan proces. Politike Europske unije ne omogućavaju siguran i legalan put do sigurnosti osobama koje bježe od rata te čak i kada uspiju stići i zatražiti međunarodnu zaštitu u nekoj od država članica EU, one ih prebacuju iz jedne države u drugu. Na kraju, nakon predugog perioda čekanja i neizvjesnosti koja neki puta traje i više od godinu dana, velikoj većini odbijen je zahtjev za azilom te unatoč tome što su već počeli s procesom integracije od njih se očekuje da napuste Hrvatsku. Zbog ovih razloga posljednjih nekoliko tjedana, više od 50 ljudi, uključujući i obitelji s malom djecom napustili su Hrvatsku u nadi da će sigurnost pronaći negdje drugdje. Prošlog tjedna jedna je osoba, tražitelj međunarodne zaštite, pokušala počiniti samoubojstvo, no na sreću nesreća je spriječena. Uz sve prepreke koje sustav stavlja pred njih česti je problem i nedostatak sustavne psihološke podrške za ljude koji su tu već dugo te su obeshrabreni, sve se teže nose sa stalnom nesigurnošču vlastitog položaja te nemogućnošću da nakon mnogo vremena provedenog na putu konačno negdje započnu graditi svoj život.
  Također, važno je naglasiti kako su mediji na neetičan način izvještavali o ovom događaju prenoseći ga senzacionalistički, bez sagladavanja šire slike te odmaka od individualizacije i psihologizacije samog čina.

  Nakon godinu dana prikupljanja informacija i praćenja stanja detencije stranaca u Hrvatskoj Centar za mirovne studije objavio je Izvještaj o detenciji i pritvaranju stranaca u Republici Hrvatskoj: Svrha i uvjeti detencije stranaca tijekom 2016. godine u Prihvatnom centru za strance.
  Prilikom svake posjete, predstavnice CMS-a razgovaraju sa zaposlenicima Prihvatnog centra za strance Ježevo te strancima koji su u tom trenutku tamo smješteni. Osim CMS-a, organizacije koje posjećuju PCSJ su Isusovačka služba za izbjeglice , Hrvatski pravni centar i Međunarodna organizacija za migracije s kojima se također razgovaralo za potrebe izvješća te su njihova saznanja i preporuke također uklopljene u izvještaj.
  Temeljno vrijednosno polazište CMS-a u ovom području jest da nitko ne zaslužuje biti u detenciji s ograničenom slobodom kretanja zato što ne posjeduje identifikacijske dokumente.

  U svibnju u sklopu projekta “School of sustainability” Zelena akcija je zajedno s Centrom za mirovne studije organizirala jednodnevnu radionicu koja je tematizirala metodologije rada s izbjeglicama. Video o radionici kao i pročitati više možete ovdje.

  U organizaciji Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli! u Rijeci i Splitu održane su radionice „Razmjena dobrih praksi integracije u lokalnim zajednicama„ na kojoj su sudionici informirani o integracijskom okviru u Republici Hrvatskoj i primjerima dobrih praksi integracije iz Nizozemske i Velike Britanije. Razgovaralo se o budućoj suradnji i koracima na razvoju integracijskih aktivnosti na lokalnoj razini te su stručnjaci iz Nizozemske i Velike Britanije predstavili iskustva lokalnih zajednica iz tih zemalja koja mogu biti poticaj i motivacija za osmišljavanje i provedbu sličnih aktivnosti i na lokalnoj razini u Hrvatskoj.

  Nogometni klub “Zagreb 041” na završio je još jednu izvrsnu sezonu. Ponosno smo gledati kako rastu i kako igrom i radom pronose ideju antifašizma i borbe protiv rasizma.

   

  Foto: D. Konjikušić

Odgovori