• UN protiv restriktivnih migracijskih politika

  march-of-hopeStanje u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite u Hrvatskoj već je tjednima slično, te je u Zagrebu smješteno oko 500 ljudi, a u Kutini oko 80 – većinom su to obitelji s djecom. Nastavljaju se prisilna vraćanja izbjeglica u Hrvatsku, a jednako tako i odlasci ljudi iz hrvatskih prihvatilišta.  Volonteri inicijative Dobrodošli, kao i drugih organizacija, posjećuju prihvatilišta i tražiteljima pokušavaju olakšati dane iščekivanja odgovora na zahtjev za azilom. Integracijske aktivnosti, kao učenje jezika i upoznavanje hrvatskog sustava, tražiteljima zaštite, ali i osobama koje su ostavrile pravo na zaštitu od iznimne su koristi. Zbog toga inicijativa još jednom apelira na državne institucije da poduzmu nužne korake kako bi se učenje hrvatskog jezika, kao preduvjeta za integraciju u hrvatsko društvo, čim prije omogućilo svima.

  Nakon velike policijske noćne akcije, u Srbiji prije 3 dana, kada je više od 100 izbjeglica koje žive u napuštenim skladištima u blizini autobusnog kolodvora u Beogradu odvedeno u detencijski centar u Preševu, oko 150 izbjeglica krenulo je u još jedan protestni marš prema hrvatskoj granici, nadajući se prolasku u Hrvatsku i nastavku putovanja u druge europske zemlje. Također, Vlada Srbije zatražila je prošlog tjedna od svih organizacija civilnog društva da prestanu pružati pomoć i usluge 1.200 izbjeglica koje su zapele na području Beograda. Kao razlog naveli su da im je cilj da sve izbjeglice koje žive na ulici budu smještene u kampove što je prije moguće, ali organizacije upozoravaju kako je s obzirom na informacije s terena, jasno da Srbija nema dovoljno kapaciteta za smještaj svih izbjeglica na svom teritoriju u kampove i kako za ovakve poteze nema i ne smije biti legalnog uporišta. Upozoravaju kako se trend izbacivanja, degradiranja dostojanstva i uvjeta života izbjeglica, kriminalizacije solidarnosti i micanja ove teme s agende ovim postupkom nastavlja. Organizacije koje pružaju podršku izbjeglicama pozivaju vladu da osigura smještaj, higijenske uvjete i potrebne socijalne usluge, uključujući zdravstvenu skrb za izbjeglice koje se nalaze u Srbiji.

  Premijer Mađarske Viktor Orban nakon neuspjelog referendum kojim je želio zaustaviti razmještanje izbjeglica iz drugih zemalja u Mađarsku, nije uspio dobiti potporu ni parlamenta za ustavnu promjenu kojom bi se spriječilo to razmiještanje. Ovo je još jedna pobjeda mađarskih građana nad ksenofobnim politikama koje njihov premijer želi provoditi!

  U najnovijem izvješću posebnog izvjestitelja UN-a za ljudska prava Bena Emmersona pred Općom skupštinom u New Yorku, jasno je naznačeno kako restriktivne migracijske politike uvedene zbog straha od terorizma nisu opravdane, već upravo suprotno,  mogu narušiti javnu sigurnost. Upravo to je upozorenje zemljama Europe, ali i diljem svijeta kako njihovi potezi ne samo da ne pomažu stvaranju sigurnosti, već suprotno. U izvješću se navodi kako se takvi restriktivni potezi povlače zbog pretpostavki koje nemaju činjenično utemeljenje i da nema nikakvog dokaza da migracije vode povećenju terorističkih aktivnosti, utvrđeno je kako se restriktivnim migracijskim politikama koje ugrožavaju ljudska prava i stvaraju uvjeti koji mogu dovesti do terorizma. Više donosi Bilten.

   

  Foto: Twitter #MarchOfHope

Odgovori