• U Njemačkoj živi preko 300.000 maloljetnih izbjeglica

  epa05182249 Children carry a bag of belongings at the refugee camp at the buffer zone of the Greek-FYROM border, near the border village of Idomeni, northern Greece, 26 February 2016. The Greek government will proceed with a temporary plan to limit the refugee flow from the islands for the weekend. The aim is to give the necessary time in order to develop new temporary hosting facilities for refugees and migrants in Attica and other regions of the country. EPA/NIKOS ARVANITIDIS

  U Njemačoj trenutno živi preko 300.000 maloljetnih izbjeglica, a od toga je više od trećine mlađe od 6 godina, navodi se u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova koje u srijedu prenose mediji.

  „Maloljetne izbjeglice najvećim dijelom dolaze iz Sirije, Afganistana i Iraka“, stoji u odgovoru ministarstva unutarnjih poslova danom na upit zastupničkog kluba stranke Zeleni u kojem se navodi kako u Njemačkoj živi 300.000 maloljetnika koji su pristigli u pratnji obitelji.

  U ovu brojku se ne ubrajaju maloljetne izbjeglice koje su Njemačku doputovale bez pratnje, a čiji broj se procjenjuje na oko 65.000.

  Prema procjenama zaklade Bertelsmann o budućnosti njemačkog tržišta rada, priljev izbjeglica mogao bi ublažiti manjak radne snage koji će uslijediti zbog demografskih kretanja u Njemačkoj. Pritom je međutim potrebno ustrajati na procesu integracije i sustavne naobrazbe maloljetnih izbjeglica.

  Prema istoj studiji, proces integracije izbjeglica u tržište rada se odvija sporije od očekivanog. Prema podacima iz Švedske, koja zbog intenzivnih integracijskih tečajeva slovi kao zemlja s najnaprednijim pristupom integraciji izbjeglica, tri godine nakon dolaska je svega jedna četvrtina izbjeglica dostupno tržištu rada.

  Prema istoj studiji zaklade Bertelsmann, do 2050. potrebe njemačkog tržišta rada će se kretati od 300 do 500 tisuća novih radno sposobnih građana godišnje.

  Izvor: HINA

Odgovori