• Ponovno nesreće u Egejskom moru

  Slavonski BrodTokom jučerašnjeg dana u kamp su stigla tri vlaka u 1.30, 10.00 i 15.00. Do jučer u 9.00 sati u kamp je ušlo 1 843 osobe. 14 osoba je zadržano u centru (pretpostavljamo da su to osobe koje su vraćene u Srbiju), a 2 osobe su zadržane u bolnici u Slavonskom Brodu. Od 1.1.2016. u Hrvatsku je ušlo63 230 osoba, dok je ukupan broj osoba koje su prošle kroz kamp u Slavonskom Brodu 306 435.

  Subota u kampu prošla je mirno, ljudi i dalje traže tople cipele i jakne kojih je konačno bilo u dovoljnom broju. U kampu se ne zadržavaju dulje od tri sata, koliko traje registracija, podjela odjeće i lunch paketa, unatoč tome što postoje potrebe za osnovnim higijenskim navikama i odmorom. Zbog opasnosti od gušenja, organizacije su upozorene da ne dijele djeci bombone. Volonteri inicijative Dobrodošli i dalje rade na distribuiranju odjeće i obuće.

  Najmanje 33 izbjeglice su se utopile u subotu u novom brodolomu u Egejskom moru kada je potonulo plovilo na kojem su se nalazile , navela je turska novinska agencija Anadolija. Među stradalima ima i petero djece. Izbjeglice iz Sirije, Afganistana i Mianmara pokušavali su iz Turske doploviti do grčkog otoka Lesbos. Agencija Anadolija navodi da je turska obalna straža spasile 75 izbjeglica. Potrage na moru nastavljaju se i dalje jer se za sada neodređeni broj migranata smatra nestalima. Inicijative i aktivisti za ljudska prava i dalje pozivaju Europsku uniju da osiguraju sigurne in legalne putove za ljude koji traže pomoć, kako bi se ovakve nesreće prestale događati.
  Švedska policija je u subotu objavila da je između 50 i 100 maskiranih muškaraca, za koje se smatra da dolaze iz kriminalnog i neonacističkog miljea, napalo u petak navečer migrante u središtu Stockholma, gdje se sastaju mladi, marginalne skupine i maloljetni migranti bez pratnje. Prema iskazima svjedoka  napadači su uznemiravali osobe za koje su procijenili da su stranci i dijelili letke u kojim se poziva da se “sjevernoafričkoj djeci na ulicama prirede kazne koje zaslužuju”.

   

  Post Tagged with , ,

Odgovori