• Vlakovi ipak dolaze, kao i ružne vijesti iz Europe

  T-H20160115000061U kampu je jučer bio topao i vedar dan, što je olakšalo rad volonterima i tranzit izbjeglicama koje su danas prošle kroz Hrvatsku. U četvrtak su u kamp došla ukupno tri vlaka: u 1:30, 7:20, 15:00 i 21:00, s otprilike 3600 ljudi. Kao što je očito iz navedenih brojki, granice ipak nisu zatvorene. U kampu je jučer suradnja svih organizacija tekla glatko, a jakne, hlače i tople cipele su i dalje najtraženije donacije u kampu. Volonteri su primjetili da su mnoga djeca otuđena i tužna, a danas je u kamp stigao i dječak bez pratnje koji će ubrzo biti spojen sa svojom obitelji. U kampu je jučer nekoliko muškaraca bilo odvedeno do policijskog stožera. Radi li se o osobama koje nisu iz ratom pogođenih zemalja, pa stoga ne mogu nastaviti svoj put u Europsku uniju ili se radi o nekom drugom slučaju, trenutno ne znamo. Problem u kampu predstavlja NGO skladište donacija koje nije stabilno i za koje bi se trebali osigurati bolji uvjeti, ali trenutno još nije pronađeno rješenje.

   

  Iz svijeta i dalje stižu ružne vijesti:

   

  Grčka obalna straža javlja kako je najmanje 24 ljudi, od čega su većina djeca, poginulo u još jednom potonuću broda u blizini obala grčkih otoka. Uvjeti nesreće još su nejasni, a spašeno je 10 ljudi.To nije jedina nesreća u posljednja dva dana:  6 tijela je pronašla talijanska mornarica u gumenom čamcu koji je potonuo kod libijske obale, dok je sedam ljudi poginulo u potonuću broda u blizini otoka Kos u Grčkoj.

   

  Švedska namjerava “protjerati” oko 80 000 izbjeglica, koje su stigle u 2015 godini, a čiji je zahtjev za azilom odbijen. Švedski inistar unutarnjih poslova Anders Ygeman izjavio je kako je vlada zatražila od policije i nadležnih službi da organiziraju deportaciju izbjeglica. Sada je riječ o 60 000 ljudi, ali bi se broj mogao popeti i do 80 000.

  Finska je pak navela u četvrtak da računa s izbacivanjem između 20.000 i 32.000 tražitelja azila koji su stigli prošle godine.

  Nizozemska, trenutačno predsjedavajuća Europskom unijom, planira vratiti u Tursku migrante koji su nedavno stigli u Grčku, u zamjenu za prihvat 250.000 izbjeglica smještenih u Turskoj.

  Foto: HINA

Odgovori