• Izbjeglice i dalje prolaze Hrvatskom

  17735d2b742c280e59a61127fd04bae6ee04ab8dc169a790480c9b78097d6de3Broj ulazaka izbjeglica u Hrvatsku u posljednja tri mjeseca dosegnuo je brojku od 546.932, dok je kroz ZTC u Slavonskom Brodu prošlo 232.812 izbjeglica. Posljednjih je dana više od 4.000 izbjeglica dnevno bilo u tranzitu u Hrvatskoj stoga nas posve iznenađuju dnevni medijski izvještaji koji opetovano danima iskazuju kako nije bilo izbjeglica u Hrvatskoj. 
  Izbjeglice u Hrvatsku stižu vlakom iz Šida. Do željezničkog kolodvora u Šidu dolaze iz Beograda i Preševa autobusima, no prije dolaska tamo autobusi se (dok ih se ne skupi 15 ili 20) zadržavaju u Adaševcima, 10 km od Šida. Nekada ljudi tamo čekaju satima, stoga je inicijativa Moving Europe uspostavila svojevrsnu infrastrukturu koja omogućava podjelu juhe i čaja, korištenje interneta i stanica za punjenje mobitela, odjeću i medicinsku pomoć. Osim toga, postoji i punkt za dijeljenje informacija. 
   
  Suradnici aktivisti u Adaševcima i Šidu informiraju nas kako se i dalje vrši selekcija prema državljanstvima, odnosno samo oni sirijskoga, afganskoga i iračkog državljanstva odlaze prema Hrvatskoj. Prema dobivenim informacijama, hrvatska policija u Šidu potpomaže ovu vrstu profilacije. Oni kojima je odbijen ulazak u Hrvatsku, navodno imaju priliku odlučiti žele li zatražiti azil u Srbiji koji im između ostaloga omogućuje i da ne budu zatočeni u jednom od detencijskih centara. 
   
  Prateći vijesti iz svijeta, saznajemo kako su u Njemačkoj ove godine zaposlili dodatnih 8500 učitelja kako bi djecu izbjeglica učili njemačkom jeziku, objavio je Die Welt. U Njemačkoj očekuju da će do kraja godine u zemlju ući više od milijun izbjeglica, a u njemački školski sustav ove je godine ušlo 196 tisuća izbjegličke djece. Za njih su formirana 8264 posebna razreda kako bi što prije u znanju dostigli svoje njemačke vršnjake. U to ime zaposleno je 8500 novih učitelja. Čelnik sindikata učitelja DPhV Heinz-Peter Meidinger ocjenjuje da Njemačkoj treba 20 tisuća novih učitelja. Osim ove, dijelimo i vrijednu informaciju o obrazovanju sirijske djece u Jordanu. Na poveznici možete pročitati više o projektu i pročitati publikaciju o obrazovanju djece u izvanrednim okolnostima.
  I na kraju, Gradska knjižnica Slavonski Brod i Centar za mirovne studije u suradnji s Inicijativom „Dobrodošli!“ i kolektivom Okus doma pozivaju vas na prvu INTERKULTURU: mjesto susreta kultura, dijaloga i solidarnosti sutra, u utorak, 29. prosinca 2015. od 18 do 19 sati u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, Trg Stjepana Miletića 12.
   
  Na prvoj ćemo se INTERKULTURI susresti s:
  • kratkim dokumentarnim filmom ‘Ja sam nitko’ novinarke Barbare Matejčić,
  • razgovorom s Princeom Wale Soniyikijem, izbjeglicom iz Nigerije, te
  • degustacijom prednovogodišnjih darova kulinarskog kolektiva Okus doma izrađenih rukama Sadoua iz Senegala i Chichi iz Etiopije.

   

Odgovori